SAĞLIK TURİZMİ EĞİTİMİ
Sağlık Turizmi eğitimi bu alanda kendini geliştirmek isteyen tüm adaylara açıktır. Özellikle uluslararası hasta departmanlarında ve aracı kurumlarda görev alan ve almak isteyen adayların temel bilgi ve becerilerini geliştirmek bu programın temel amacıdır. Program 72 saat olup 6 modülden oluşmaktadır.
Program hem uzaktan eğitim (online) hem de örgün eğitim (yüzyüze) olmak üzere talebe göre her ay açılacaktır. Eğitim programının ücreti öğrenci başı 10.000 TL+KDV’dir.
Programın detayları, eğitimi verecek öğretim üyeleri ile ilgili detaylı bilgi (özgeçmiş), eğitim kurumunun fiziki yapısı ve sınıf ortamları aşağıda sunulmuştur. Programda eğitmen olarak yer alacak öğretim elemanları kendi alanlarında uzman kişilerdir. Sağlık Bilimleri Fakültesi Sağlık Yönetimi Bölümü, Ticari Bilimler Fakültesi Turizm Bölümü, İktisadi İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü, Tıp Fakültesi Aile Hekimliği ve Adli Tıp Ana Bilim Dallarının katkıda bulunacağı çok geniş perspektifli bir eğitim programı geliştirilmiştir. Ayrıca bu programa kamudan misafir öğretim elemanlarının konuk edilmesi de planlanmaktadır.
SAĞLIK TURİZMİ EĞİTİM PROGRAMI
Eğitim İçeriği: Altı ana başlık altında yer alan eğitimler ve süreleri aşağıda yer almaktadır.
Eğitim Başlığı | Eğitim Süresi |
1.Sağlık Turizminin Kapsamı, Türleri ve Güncel Eğilimler
1.1.Sağlık Turizmi Kavramı, Tarihçesi Ve Türleri (1 Saat) |
12 saat |
2. Sağlık Turizmi İşletmeleri Yönetimi Ve Girişimcilik 2.1.Sağlık İşletmeciliğinin Esasları (3 Saat) Prof. Dr. Korkut ERSOY 2.2.Uluslararası Hasta İlişkileri Yönetimi (3 Saat) Prof. Dr. Özcan YAĞCI 2.3.Uluslararası Hasta İletişimi (3 Saat) Prof. Dr. Özcan YAĞCI 2.4.Kalite Ve Hasta Güvenliği (3 Saat) Prof. Dr. Korkut ERSOY 2.5.Uluslararası Hasta Hizmetleri Organizasyonunun Yapılandırılması (2 saat) Doç. Dr. Çiğdem BASKICI 2.6.Kurumsal Sosyal Sorumluluk (2 saat) Prof. Dr. Bahar ARAZ 2.7.İtibar ve Kriz Yönetimi (2 saat) Doç. Dr. Çiğdem BASKICI |
18 saat |
3.Türkiye’de Dünya’da Sağlık Turizmi Politikaları Ve Uygulamaları 3.1.Türkiye Ve Dünyada Sağlık Turizmi Politikaları (2 saat) Doç. Dr. Fikriye YILMAZ 3.2.Türkiye’de Ve Dünyada Güncel Sağlık Turizmi Uygulamaları (2 saat) Doç. Dr. Fikriye YILMAZ 3.3.Türkiye’de Sağlık Turizmi Destek Ve Teşvikleri (4 Saat) Simten Malhan-İpek Kalem Tüzüncü |
8 saat |
4.Sağlık Turizmi Stratejisi Ve Pazarlaması 4.1.Sağlık Turizminde Stratejik Planlama (2 saat) Prof. Dr. Şahin KAVUNCUBAŞI 4.2.Sağlık Turizminde Strateji Geliştirme Ve Stratejik Yönetim (2 saat) Prof. Dr. Şahin KAVUNCUBAŞI 4.3.Sağlık Turizmi Alanında Pazarlama Yönetimi (E-Marketing) (2 saat) Dr. Öğr. Üyesi Merve ÖKSÜZ 4.4.Sağlık Turizmi Alanında Aracı Kurumlarla İlişkilerin Yönetimi (2 saat) Prof. Dr. Özcan YAĞCI 4.5.Uluslararası Akreditasyon (Jcı, Turquality) (2 saat) Prof. Dr. Güray Küçükkocaoğlu 4.6.Hasta Memnuniyeti Ve Ölçülmesi (2 saat) Prof. Dr. Şahin KAVUNCUBAŞI 4.7.Sağlık Hizmetlerinde Maliyet Prof. Dr. Nermin YENİKÖSE (2 saat) 4.8.Hizmet Paketi Oluşturma ve Fiyatlandırma (2 saat) Prof. Dr. Simten MALHAN 4.9.Sağlık Turizmi Alanında Uluslararası Rekabet Stratejileri (2 saat) Prof. Dr. Kadir VAROĞLU |
18 saat |
5. Sağlık Turizminde Bilgi Teknolojileri (BT) Kullanımı 5.1.Sağlık Turizmi İşletme Web Sitesi Yapılandırma (3 saat) Öğr.Gör. Gizem Öğütçü ULAŞ 5.2.Sağlık Turizmi İşletmelerinde Sosyal medya (Facebook,Twitter,Instagram, vb. kullanımı ) (2 saat) Öğr.Gör. Gizem Öğütçü ULAŞ 5.3.Sağlık Turizminde Arama Motoru Optimizasyonu (2 saat) Öğr. Gör. Dr.Gülten ŞENKUL 5.4. Geogle Hizmetleri (Adwords,Maps,My Business vb.) ile Etkili Sağlık Turizmi İşletme Tanıtımı (3 Saat) Dr.Öğr.Üyesi.Esma Ergüner ÖZKOÇ |
10 saat |
6. Uluslararası Sağlık Hukuku 6.1.Sağlık Hukuku-Hasta Hakları ve Malpractice ( 3 Saat) Prof. Dr. Erhan BÜKEN 6.2.Sağlık Turizminde Etik Yaklaşımlar (3 Saat) Dr. Aydan ÖZDEMİR |
6 saat |
SAĞLIK TURİZMİ EĞİTİM PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ
1.Sağlık Turizminin Kapsamı, Türleri ve Güncel Eğilimler
Bu modülde sağlık turizminin genel olarak tanımı, tarihçesi ve içeriği açıklanacaktır. Sağlık turizminin türleri; medikal turizm, wellness&SPA, geriatrik ve engelsiz turizm kavramları anlatılacaktır. Ayrıca uluslararası hasta hareketleri incelenecektir. Tıbbi terminoloji konusunda temel kavramlar ve yapılar açıklanacaktır.
2.Sağlık Turizmi İşletmeleri Yönetimi ve Girişimcilik
Bu modülde sağlık işletmeciliğinin temel kavramları ve esasları anlatılacaktır. Ayrıca uluslararası hasta ilişkileri yönetimi, uluslararası hasta iletişimi, uluslararası hasta hizmetleri organizasyonu detaylı olarak açıklanacaktır. Ders kapsamında kalite ve hasta güvenliği, kurumsal sosyal sorumluluk ve itibar ve kriz yönetimi ile ilgili temel bilgiler paylaşılacaktır.
3.Türkiye’de Dünya’da Sağlık Turizmi Politikaları ve Uygulamaları
Bu modülde Türkiye’de ve Dünya’da sağlık turizmi politikaları ve uygulamaları açıklanacak ve Türkiye’de sağlık turizmi destek ve teşvikleri anlatılacaktır.
4.Sağlık Turizmi Stratejisi ve Pazarlaması
Bu modülde sağlık turizminde stratejik planlama, pazarlama yönetimi, uluslararası rekabet stratejileri, aracı kurumlarla ilişkilerin yönetimi, uluslararası akreditasyon konuları anlatılacaktır. Hasta memnuniyeti ve değerlendirilmesi ele alınacak olup , ayrıca sağlık hizmetlerinde maliyet, hizmet paketi oluşturma ve fiyatlandırma stratejileri de ele alınacaktır.
5.Sağlık Turizminde Bilgi Teknolojileri (BT) Kullanımı
Bu modülde sağlık turizminde bilgi teknolojilerinin kullanıma yönelik olarak web sitesi yapılandırma, sosyal medya kullanımı, arama moturu optimizasyonu ve Google hizmetleri ile etkili tanıtım konuları anlatılacaktır.
6.Uluslararası Sağlık Hukuku
Bu modülde sağlık hukuku, hasta hakları ve malpractice konuları ile sağlık turizminde etik yaklaşımlar açıklanacaktır.
SAĞLIK TURİZMİ EĞİTİMİ PROGRAM DEĞERLENDİRMESİ
Sağlık Turizmi Eğitimi Sertifika Programı’nda başarı değerlendirmesi program sonunda yapılacak tüm dersleri kapsayan bir sınav aracılığıyla yapılacaktır. Program sonunda yapılan sınavdan 60 puan ve üzeri not alan katılımcılar başarılı olarak değerlendirilecek ve sertifika almaya hak kazanacaktır.