BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ Eğitim ve Danışmanlık Hizmetleri Merkezi (BEDAM)

Yaşam boyu eğitim anlayışından yola çıkarak “Sürekli Eğitim Merkezleri”ni hayata geçiren Üniversiteler her kesimden insanın yararlanabileceği mesleki kurslar ve kişisel gelişim eğitimleri düzenlemektedir. Üniversitemizde 2001 yılında Eğitim ve Danışmanlık Hizmetleri Merkezi adı altında faaliyetlerine başlamıştır. Kurulan merkezde ilk yöneticiliğe 2003 yılına kadar Prof.Dr. M. Akif Ergin atanmıştır. Daha sonra ise Mayıs 2013’e kadar –ki yaklaşık 10 yılı, Merkez Müdürlüğünü Prof.Dr. Korkut Ersoy yürütmüştür. Mayıs 2013 başında müdür ve yönetim kurulunun değişimi ile Eğitim ve Danışmanlık Merkezinde yeni bir sayfa açılmıştır. İlk Yönetim Kurulu, Rektörümüz Prof.Dr. Kenan Araz’ın takdiri ile Prof.Dr. Gökhun Tanyer, Prof.Dr. Simten Maltan, Prof.Dr. Füsun Eyidoğan ve Prof.Dr. Ertuğrul Bayraktarkatal şeklinde oluşturulmuştur. Yönetim Kurulu oluşumunda farklı bilim alanları ve yüksek etkinlik dikkate alınmıştır. Bu kapsamda yönetim kurulunda Mühendislik, Eğitim, Sağlık, Sosyal ve Güzel Sanatlar bilim alanlarında çalışan öğretim üyeleri görev almıştır. 2022 yılının başından itibaren ise üçüncü yönetim kurulumuz Rektörümüz Prof.Dr. Ali Haberal tarafından takdir edilmiştir. Yönetim Kurulu; Prof.Dr. Uğur Güngör, Prof.Dr. Ezgi Aygün Eşitli, Prof.Dr. Haluk Karadağ ve Doç.Dr. Ceyda Kuloğlu’ndan oluşmuştur. 2022 yılı sonu itibari ile de BEDAM Müdürlüğü’ne Doç.Dr. Ceyda Kuloğlu atanmıştır. Yeni Yönetim Kurulu; Prof.Dr. Berna Dengiz, Prof.Dr. Fatma Belgin Ataç ve Prof.Dr. Hulusi Cenk Sözen’den oluşmuştur. 2024 Ocak ayı itibari ile BEDAM Müdürü Prof. Dr. Feride Bahar Işın olmuştur.

Son dokuz yıl içinde merkezimizin iş hacmi yaklaşık 100 katına çıkartılmıştır. Bu konuda birçok etken olduğu tartışılabilir. Ancak, en önemli etken, Başkent Üniversitesi’nin yüksek nitelikli öğretim elemanı ve idari kadrosu olmuştur. Üniversitemizin Kurucusu ve Yönetim Üst Kurulu Başkanı Prof.Dr. Mehmet Haberal’ın diktiği ve bir önceki Rektörümüz Prof.Dr. Kenan Araz’ın inandığı ve Rektörümüz Prof.Dr. Ali Haberal’ın büyüttüğü bir fidandır, BEDAM…  Ülkemizin gururu olan üç değerli bilim adamına şükranlarımızı sunarız.

BEDAM; çevreye saygı, BEDAM çevreye duyarlılık.. BEDAM sürdürülebilir büyüme.. BEDAM şeffalık.. BEDAM sürekli eğitim merkezilerinde kurumsallaşmanın en büyük örneği..

İçerikleri güncel toplam 350 eğitim programı ve 759 eğitmen ile eğitim ve danışmanlık hizmetlerinin yürütüldüğü Merkezimiz her yıl olduğu gibi 2020 Yılı YÖK İzleme ve Değerlendirme Raporları’na göre 27.785 sertifika ile Türkiye Liderliğini devam ettirdik.  İkinci sıradaki Üniversite ile aramızda 12.401 katılımcı fark olduğunu da ayrıca belirtmek isteriz. 2021 yılında da sertifika almaya hak kazanan katılımcı sayımızı 59.590’a çıkardık.  2023 yılında bu sayı 60.183 e ulaştı. BEDAM’ın rakibi yine BEDAM oldu.

Tabi ki bu liderliğimizi sürdürecek yüksek nitelikli kadronun olduğunun farkındaydık. Bununla birlikte bu kadronun ön lisans/lisans/lisansüstü eğitimlerinin dışında harekete geçirmenin yollarını bulmaya çalıştık.

Eğitim merkezleri tarafından yapılan eğitimlerin mesleki ve kişisel gelişim eğitimleri olarak sınıflandırmak mümkündür. Mesleki eğitimleri ise, sertifika gerektiren mesleklere / unvanlara yönelik eğitimler de sertifika gerektirmeyen mesleklere / unvanlara yönelik eğitimler olarak planlanmaktadır. Her iki alana yönelik açılan eğitim programlarımız vardır. İHA Ticari Pilot Eğitimleri’nden Müzik ve Sahne Sanatları Eğitimleri’ne, Kamu Gözetimi Kurumu Bağımsız Denetçilik Eğitimleri’nden, Türkiye Barolar Birliği ile işbirliği halinde yürüttüğümüz Arabuluculuk ve Uzlaştırma Eğitimlerine, Temel Bilirkişilik ve alt alanlarında Türkiye çapında önemli başarılar elde ettik. Bunun yanında kişisel gelişim eğitimlerinde ve spor / sanat eğitim programlarında çeşitliliği artırarak her kesimden insana eğitim verebilmek amaçlanmaktadır. Yıllardır büyük bir başarıyla devam eden Çocuklara Yönelik Yaz Okulumuz Kampüsümüzün keyifli ortamında çocukların şen kahkahaları ile devam etmektedir. Eğitimlerimize tam anlamıyla 7’den 77’ye her yaş grubu katılmaktadır. Güzel Sanatlarda ilkokul öğrencilerimiz bulunurken, Kamu Gözetim Kurumu Eğitimlerinde 77 yaşında Yeminli Mali Müşavirlerimiz olmuştur.

Verilen eğitimler hiç kuşku yok ki, Başkent Üniversitesi’nin kamuoyunda tanıtımına da önemli ölçüde katkı vermektedir. Yaz tatili demeden kış şartlarına aldırmadan Başkent Üniversitesi Türkiye’nin her yerinde vardı. Bu ivmenin artarak devam etmesi en önemli sorumluluğumuzdur.

Bu çerçevede, Başkent Üniversitesi’nin tüm öğretim elemanlarının ve idari kadrosunun Eğitim ve Danışmanlık Hizmetleri Merkezi’nin faaliyetlerinin bilmesini ve çevresine aktarmasını sağlamak amacıyla da BEDAM Bülteni’ni çıkarmaya devam ediyoruz. Bültenlerimiz ile yıllık faaliyetlerimiz takip etmenizi öneriyoruz.

Sevgi ve saygılarımızla