Programın Amacı: Yapısal eşitlik modellemesi hakkında teorik alt yapıyı oluşturmak, SmartPLS paket programıyla örnek veri dosyaları üzerinden yapısal eşitlik modelleme uygulamalarını birebir yaparak öğretmek, analizler sonucunda elde edilen verilerin tezin/makalenin metodoloji ve bulgu kısmına nasıl raporlanacağı göstermek.
Kimler Katılabilir: Sosyal bilimler alanında çalışma yapan akademisyenler ile lisansüstü öğrencileri.
Sertifika: Devam koşulunu sağlayan ve program sonunda yapılan sınavda başarılı olan katılımcılara sertifika verilmektedir.
Eğitim Süresi: 12 saat
Eğitici: Doç. Dr. Erkan YILDIZ
Eğitimin İçeriği:
- Teorik altyapı (Yapısal eşitlik kavramı, PLS-SEM ve CB-SEM karşılaştırması, SmartPLS tercih nedenleri, reflektif ve formativ değişkenler, iç tutarlılık güvenirliği (internal consistency reliability), birleşme geçerliği (convergent validity), ayrışma geçerliği (discriminant validity), yeniden örnekleme (bootstrapping), tahmin gücü analizi (blindfolding/Q2), R2 ve etki büyüklüğü f2, kısmi tahmin gücü q2, doğrusallık)
- SmartPLS programına giriş (arayüz, veriyi hazırlama, proje oluşturma, veriyi projeye ekleme, örnek araştırma modeli)
- Ölçüm modeli (model çizimi, doğrulayıcı faktör analizi, güvenirlik ve geçerlik)
- İlişki analizi (doğrusallık testi, ilişki katsayıları, ilişkiler için yeniden örnekleme, tahmin gücü analizi)
- Mediatör analizleri
- Moderatör analizleri (kategorik değişkenler, sürekli değişkenler)
- Çoklu grup analizleri
- Analiz sonuçlarının teze/makaleye raporlanması ve yorumlanmasına ilişkin örnekler
Her analiz farklı veri setleriyle, ilk analiz eğiticiyle birlikte diğerleri katılımcılar tarafından olmak üzere üçer kez yapılacaktır. Programın sonunda farklı bir veri setiyle tüm analizleri içeren bir modelle eğitimin amacına ulaşıp ulaşmadığı test edilecektir. Katılımcıların bilgisayarlarında SmartPLS programının deneme sürümü yüklü olmalıdır. Programın içeriğine ilişkin http://yildizerkan.com adresindeki eğitim videosu izlenebilir.