Kariyerinin başındaki profesyonellerle yapılan görüşmeler yoluyla bilgi toplayan Sampaco’ya göre, bu şekilde iş ararken göz önünde bulundurmanız gereken adımlardan bazıları şunlardır:
Zamanlamanızı doğru yapın
Zamanlama elbette zor bir iştir, bu nedenle birçok durumda, bir hedefi vurmadan önce çok fazla ıska geçeceğinizi fark ederken, becerilerinize ihtiyaç duyabileceğini düşündüğünüz birine ulaşmakla ilgilidir. Genel olarak konuşursak, zamanlamayı doğru yapmanın, bir şirketin ve/veya projenin ne zaman bir değişim halinde olduğunu, yeni bir girişimin başlatılıp başlatılmadığını, yeni bir çalışan grubunun terfi edip etmediğini veya terk edilip edilmediğini belirleme eğiliminde olduğunu fark ettim.
Freelancer olmaktan da öğrendiğim gibi, periyodik aralıklarla takip etmek yardımcı oluyor. Size şu anda ihtiyaç duymamaları, gelecekte de olmayacakları anlamına gelmez. Aşırı agresif olmak istemezsiniz; Gelecekte becerilerinize ihtiyaç duyabileceklerini söyleyen potansiyel bir işverene yılda birkaç kez e-posta göndermek genellikle yardımcı olur, ancak onlara ayda birkaç kez e-posta göndermek çok fazladır.
Reddedilmeyle baş etmek ne kadar zor olsa da, bunun muhtemelen becerilerinizi takdir edebilecek ancak şu anda birini işe alamayan bir grup potansiyel patrona e-posta göndermekle sonuçlanacağını unutmayın. Sonunda doğru kişiyle iletişime geçene kadar, çok fazla “hayır” almak veya hiç duymamak zordur.
Şirketteki kilit oyuncuları belirleyin
Genellikle işe alım kararlarını düşündüğümüzde insan kaynaklarını düşünürüz. Pratik açıdan, tüm işe alım kararları eninde sonunda İK’dan geçmek zorunda olsa da, başvurulara bakan ve kiminle mülakat yapılacağına veya işe alınacağına karar veren kişi genellikle bir başkasıdır – mesela işe alım müdürü.
Bununla birlikte, gerçekten yapmak istediğiniz şey, hangi pozisyonların oluşturulacağını şekillendirme ve işe alma önceliklerini belirleme açısından genellikle çok fazla güce sahip olduklarından, işe alım müdürünün patronunu belirlemektir. Küçük şirketler için bu genellikle kurucu veya yönetici iken, daha büyük şirketlerde genellikle bir direktör veya üst düzey yöneticidir.
Kilit oyuncular ayrıca bir şirketin organizasyonu ve gelecek planları hakkında alt düzey çalışanlara göre daha geniş bir bilgi yelpazesine sahiptir. Bir bölümün kağıt üzerinde yaptığı iş, gerçekte yaptıklarından çok farklı olabilirken, gelecek planları tahmin edebileceğinizden farklı beceriler gerektirebilir. Doğru kişi, becerilerinizin nereye sığabileceği konusunda daha doğru bir fikre sahip olacaktır.
Bilgilendirici röportajınızı gerçekleştirin
Bilgilendirici bir görüşme, iş arayan ve çalışan bir profesyonel arasındaki resmi olmayan bir toplantıdır, bu nedenle genellikle arayan kişi, kariyer seçenekleri ve bir şirketin kültürü ile ilgili konular hakkında mümkün olduğunca çok şey öğrenebilir. Bu, bir şirketteki kültür ve beklentilerin yanı sıra belirli bir işin günlük gerçeklerinin nasıl görünebileceğini öğrenmek için bir fırsattır.
Bilgilendirici bir görüşme talep eden potansiyel bir patrona ulaşırsanız, bu, şirket ve orada çalışmanın nasıl olabileceği hakkında bilgi edinme fırsatıdır. Sampaco’nun tavsiye ettiği gibi, bu toplantı sırasında, iş alanlarına ilgilerini ifade etmek, şirketteki deneyimleri hakkında sorular sormak, aradığınız işin buna nasıl uyabileceğini sormak ve başvuru hakkında ipuçları istemek önemlidir. Ardından, görüşme iyi giderse, şirkette konuşmanız gereken başka kişiler olup olmadığını sorun.
İşe alma yöneticisi ile bağlantı kurun
Şirket kültürü, mevcut iş türleri ve işe alınacakları yaklaşan pozisyonlar hakkında daha iyi bir fikre sahip olduğunuzda, işe alım müdürü ile nihayet bağlantı kurmanın tam zamanı.
Onlara ulaşırken, kendinizi tanıtmak, becerilerinizin kısa bir açıklamasını ve şirkete nasıl yararlı olabileceklerini açıklamak ve onlarla neden konuşmak istediğinizi ve ne yapmak istediğinizi net bir şekilde açıklamak isteyeceksiniz.
Serbest çalışma dünyasında, amacı bir işe alım müdürü ile bağlantı kurmak, onlara var olduğunuzu ve yaptığınız işte iyi olduğunuzu bildirmek olan bu giriş mektupları diyoruz. Ayrıca, sizi işe almanın neden hayatlarını kolaylaştıracağını açıkça belirtin – patronların sevdiği bir şey varsa, o da işlerin günden güne daha sorunsuz yürümesini ve aynı zamanda patronun süreçte iyi görünmesini sağlayan bir çalışandır.
Bu aşamada, iş arama ve işe alma kararlarının değişken olabileceğini hatırlamak önemlidir, bu nedenle belirli bir pozisyon için değerlendirilmek istemek yerine, becerilerinizin neden onlar için bu kadar değerli olacağını açıklamak ve herhangi bir konuda soru sormak daha iyidir. Bazen gerçekten işe alındığınız iş, düşünüleceğinizi düşündüğünüz işten çok farklı olabilir ki bu iyi bir şey olabilir. Kariyerlerle ilgili tuhaf, harika olan şey, siz sormadan hangi fırsatların mevcut olduğunu veya neler yapabileceğinizi asla bilemezsiniz. Bu yüzden sorduğunuzdan emin olun.