EĞİTİMİN KONUSU HAKKINDA
Çağdaş yönetim yaklaşımları açısından iç kontrol ve risk yönetimi gün geçtikçe daha çok önem kazanmaktadır. Her iki kavramın önemini, sadece yasal düzenlemeler değil, ekonomik hayatın zorladığı koşullar, değişim süreçlerinin perdelediği belirsizlikler, kurumların iç ve dış paydaşlarının ihtiyaçları ve geleceğe yönelik beklentileri de artırmaktadır. Kamu sektöründe ve özel sektörde faaliyet gösteren kurumlar, hedeflerine ulaşma, kaynaklarını etkili ve verimli kullanma, tam, doğru ve zamanında raporlama, yasalara uygunluk kapsamında makul seviyede güvenceye sahip olmak zorundadır. Bu güvence, hedeflere ulaşılmasını ve varlıkların korunmasını tehdit eden risklerin yönetildiğini ve uygun kontrol tedbirlerinin alındığını ifade etmektedir. Bu bağlamda, organizasyonların etkin bir iç kontrol sistemine sahip olmaları kaçınılmaz bir zorunluluk olarak ortaya çıkmaktadır.
Yönetici ve çalışanların iç kontrol konusunda yeterli bilgi ve tecrübeye sahip olmaları, kurumlarına ve görevlerine iç kontrol sistemi üzerinden değer katmaları önemli bir kazanım olarak görülmektedir. Söz konusu kazanımlar, teorik ve pratik bilgilerin bütünlük içerisinde sunulduğu bu eğitim programında elde edilebilecektir. Eğitim programı, iç kontrol konusunda ihtiyaç duyulacak tüm temel bilgileri sağladığı gibi kurumlara özgü bir tasarım içerisinde de uygulanabilmektedir. Bu nedenle eğitim programı; konusu, kapsamı, yöntemi ve kazanımları itibarıyla kurum yöneticileri ve çalışanları için kaçırılmayacak fırsatlar sunmaktadır.
PROGRAMIN AMACI
İç kontrol ve risk yönetimi konusundaki farkındalığın artırılmasını, kurumsal yapı ve faaliyetlerin analiz edilmesini, makul güvence sağlayacak bir iç kontrol sisteminin kurulmasını, geliştirilmesini ve değerlendirilmesini sağlamak üzere kurumların yönetici ve çalışanlarına gerekli teorik bilgileri ve pratik yetenekleri kazandırmak.
EĞİTMEN
Dr. Ali Tayyar ERAY (CICP-Sertifikalı İç Kontrol Profesyoneli)
PROGRAMA KİMLER KATILABİLİR?
Sektörleri ve Misyonları Açısından Kurumlar
- Kamu sektöründe faaliyet gösteren kurum ve kuruluşlar
- Özel sektörde faaliyet gösteren şirketler
- Denetleyici ve Düzenleyici Kurumlar
- Üniversiteler
- Sivil Toplum Örgütleri
- Meslek Örgütleri
Organizasyon Yapıları ve Görev Alanları Açısından Kişiler
- Yöneticiler
- Denetim komitesi başkanı ve üyeleri
- Risk yönetimi komitesi başkanı ve üyeleri
- İç Kontrol/Risk izleme ve yönlendirme kurulu başkanı ve üyeleri
- Süreç yöneticileri ve sorumluları
- İç kontrol birimi personeli
- İç denetçiler
- Dış / Bağımsız denetçiler
- Proje ekipleri
- Girişimci adayları
EĞİTİM PAKETLERİ
Eğitimler, aşağıda belirtilen iki paket halinde tasarlanmaktadır.
- Standart Eğitim Paketi (KİŞİSEL): Tüm sektör, kurum ve görev alanlarını kapsayan temel bilgileri ve uygulamaları kapsamaktadır. Bu paket, bireysel olarak başvuran katılımcı sayılarına göre oluşturulacak sınıf ortamındaki eğitimleri kapsamaktadır. Eğitimler, teorik bilgilendirme ve uygulamalar olmak üzere iki bölüm halinde düzenlenmektedir.
- Özel Eğitim Paketi (KURUMSAL): Bu paket, kurumların misyonları, organizasyon yapıları, özel proje çalışmaları, tabi oldukları mevzuat hükümleri, örgüt kültürleri, öncelikli problem sahaları, yönetim felsefeleri gibi değişkenlere göre kendilerine özgü bir eğitim talep etmeleri halinde kapsam, zaman ve mekan itibarıyla özel olarak tasarlanmaktadır. Bu eğitimler aşağıda belirtilen modüllerden birini yada bir kaçını (karma) kapsayacak şekilde uygulanmaktadır. Eğitimlerin uygulama aşamaları pandemi koşullarına uygun kontrol tedbirlerinin alınması suretiyle yüz yüze gerçekleştirilmekte, diğerleri ise lüzumu halinde uzaktan (elektronik ortamda) canlı yayın şeklinde yürütülmektedir.
- Yönetici Görüşmeleri: Kurum üst yönetimi ile yapılan karşılıklı bilgilendirme faaliyetleridir. Bu görüşmeler, üst yönetimin genel seviyede bilgilendirilmesini, kurumsal beklentilerin ve eğitim esaslarının belirlenmesini kapsamaktadır.
- Genel Bilgilendirme: Kurum yöneticilerine ve/veya personeline yönelik düzenlenen konferans, brifing vb. bilgilendirme faaliyetleridir. Eğitimin kapsamı, süresi ve mekanları karşılıklı görüşmelerle belirlenmektedir.
- Odak Grup Çalışmaları: Kurumların iç kontrol birimi personeli, iç denetçiler, dış/bağımsız denetçiler, risk birimi, kalite birimi vs. yönetici ve çalışanları, özel çalışma/proje ekipleri, süreç sorumluları vb. şekilde oluşturulan gruplara yönelik özel eğitim faaliyetleridir. Bu eğitimler uygulama ağırlıklı yürütülmektedir.
- Dokümantasyon Çalışmaları: Diğer modüllerde yapılan çalışmalar ve elde edilen bilgiler doğrultusunda, üst yönetime kurumsal ölçekte mevcut durumun analizini ve önerilen hususları kapsayan ayrıntılı raporlar sunulmaktadır.
STANDART EĞİTİM PAKETİNİN İÇERİĞİ VE SÜRELERİ (Toplam 5 gün: 30 Ders saati)
Teorik Bilgiler Eğitimi (2 gün: 12 Ders Saati)
- Tarihsel açıdan iç kontrol
- Kavramsal açıdan iç kontrol
(Kontrol, denetleme, teftiş, iç denetim, dış/bağımsız denetim bağlamında iç kontrol)
- Yönetsel açıdan iç kontrol
(Kurumsal yönetim, süreç yönetimi, stratejik yönetim, kurumsal risk yönetimi, kalite yönetimi bağlamında iç kontrol)
- İşletme (fonksiyonları) açısından iç kontrol
- Kuramsal açıdan iç kontrol
- COSO İç kontrol modeli: Bileşenler, standartlar, çerçeve düzenlemeler
- Dünyada iç kontrol düzenlemeleri: Ülkeler ve uluslararası örgütler
- Türkiye’de iç kontrol düzenlemeleri: Kamu sektörü ve özel sektör
Uygulama Eğitimi (3 gün: 18 Ders Saati)
- İç kontrol sisteminin tasarlanması
- Kontrol ortamının gözden geçirilmesi
- Süreç oluşturma ve geliştirme
- Risk yönetimine ilişkin yapı, rol ve sorumlulukların belirlenmesi
- Risklerin tanımlanması, ölçülmesi, değerlendirilmesi ve önceliklendirilmesi
- Risk matrisi, risk kütüğü, risk strateji belgesinin oluşturulması
- Kontrol faaliyetlerinin belirlenmesi ve senkronizasyonu
- Bilgi ve iletişim sisteminin kurulması
- İç kontrol değerlendirme faaliyetlerinin tasarlanması ve raporlanması
- İç kontrol eylem planlarının hazırlanması
EĞİTİMİN KAZANIMLARI
Eğitim sonucunda katılımcı yönetici ve çalışanlar;
- İç kontrolü, tarihsel, kavramsal, yönetsel ve kuramsal olmak üzere çok boyutlu öğrenmiş olacaktır.
- İç kontrol bağlamında, kurumsal yönetim, stratejik yönetim, risk yönetimi, süreç yönetimi, toplam kalite yönetimi gibi yaklaşımları bir bütün olarak kavramış olacaktır.
- İç kontrole ilişkin temel uygulamaları ve metodolojiyi öğrenmiş, bu kapsamda gerekli pratik yetenekleri kazanmış olacaktır.
- İç kontrol sisteminin kurulması, geliştirilmesi ve değerlendirilmesi süreçlerini bir bütün olarak kavrayacak, bu süreçlerde etkin rol oynayacak düzeyde bir farkındalığa sahip olacaktır.
- Kurumsal yapı içerisinde kişisel görev alanları itibarıyla taşıdığı iç kontrol sorumluluklarını yerine getirecek yetkinliği kazanmış olacaktır.
Eğitim sonucunda katılımcı kurumlar;
- Yönetim kalitesinin artmasını sağlayacaktır.
- Strateji ve risk yönetimi süreçlerini entegre etmiş olacak, bu bağlamda stratejik planlama çalışmalarını daha somut verilere dayanarak yürütecektir.
- Öğrenen örgüt kimliğini güçlendirerek değişim süreçlerine uyum sağlama yeteneğini artıracaktır.
- Kurumsal ölçekte riskleri yönetme yeteneğini artırmış olacak, bu çerçevede iç ve dış paydaşlarına karşı makul seviyede güvence sunacaktır.
- İç kontrol sistemi konusunda, mevcut durumu analiz etmiş olacak, bu çerçevede ihtiyaç duyulan eylemleri belirlemiş olacaktır.
- İç kontrol konusunda taşıdığı yasal ve yönetsel sorumlulukları yerine getirecek kapasiteye ulaşmış olacaktır.
SERTİFİKASYON
Eğitimlere devam koşulunu sağlayan tüm katılımcılara ve ayrıca kurumlara yönelik sertifika verilmektedir.