Malcolm Gladwell’e göre Outliers adlı kitabında 10.000 saatlik bir çalışma, rekabetin yüksek olduğu bir alanda en iyi performans gösterenlerden biri olmak için gereken süredir. Bill Gates, Jeff Bezos, Elon Musk, Warren Buffett, Barack Obama, Oprah ve daha birçok üst düzey kişi, bugün bulundukları yerde olmalarını sağlayan çeşitli becerileri öğrenmeye çok fazla zaman ayırıyor. Hepsi de öğrendiklerinden ve bildiklerinden dolayı çok şey başarmış durumdalar. Ancak birçok kişinin bildiğinin aksine bazı şeyler çok kısa sürede ve hayatınızı kökünden değiştirecek şekilde öğrenilebiliyor. Aşağıda yer alan becerilerin hepsi 8 saatin altında bir süre ayırarak öğrenebilecek şeyler.
- Öğrenmeyi öğrenme
- Yazma
- Hitap etme
- Meditasyon
- İyi alışkanlıklar edinme
- Müzakere Etme
- Matematiksel düşünme
- Koordinasyon ve esneklik
Öğrenmeyi Öğrenme
Öğrenmeyi öğrenmedeki asıl amaç: kişinin kendini ve yeteneklerini tanıması, algı özelliklerini öğrenmesi, öğrenme prensiplerini bilmesi, bilgiyi neden, nereden, nasıl ve niçin alabileceğini bilmesi, duygularını ve duyularını, öğrenmede kullanmasıdır. Bu bilgilerle; öğrendiği bilgilerin yükü altında ezilmeyen, öğrendiklerini kontrol edebilen, denetleyebilen, sorunlarla başa çıkabilen, onları yorumlayıp, analiz edebilen, yeni bilgiler talep eden, öğrenmiş olduklarının eksiklerini görebilen, eksik veya zayıf yönlerini, gediklerini nasıl ve ne şekilde tamamlayacağını bilebilen, kendi kararlarını kendi verebilen, çalışma ve öğrenme tekniklerini bilen ve aktif olarak kullanan insanlar yetiştirmek öğrenmeyi öğrenmenin temel amacıdır. Öğrenmeyi öğrenmek, öğrenilen bilgilerin altında ezilmeden, bilgiyi araç olarak aktif kullanmayı gerektirir. Günde 45 dakika öğrenmeyi öğrenmek ile ilgili videoları 2x hızında izleyin. Böylece 8 saatin altında bir sürede öğrenmeyi öğrenmeyi öğrenmiş olacaksınız.
Yazma Becerisi
Yazarlık ve yazma becerileri, hayatımızın pek çok alanında karşımıza çıkar. İş hayatı ve sosyal hayatta yazma becerisinin gelişmesi ciddi anlamda önemlidir. Ancak iyi bir yazar olmak için öncelikle çok okumak gerekir. Okumayı sevmek yazı yazma becerisinin gelişmesi açısından en önemli adımdır. Sonrasında bir hedef belirlemek ve bu hedefe göre yazmak gerekir. Bu hedef yazı türü, konu gibi hedefler olabilir. İmla kuralları ve dil bilgisine uygun yazın ve sürekli pratik yapın. Günde 45 dakika gibi bir zaman ayırarak yazmayı
Hitap Etme
Hitap etme ve etkili konuşma becerisi için öncelikle diksiyonumuzu düzeltmemiz gerekir. Diksiyon geliştirme ile ilgili Youtube gibi alanlarda bir çok video mevcut her gün 15 dakika diksiyon eğitimi izleyerek pratik yapın. Daha sonra kalan 30 dakika boyunca o gün seçtiğiniz bir konu ile ilgili ayna karşısında konuşun. Göreceksiniz her geçen gün hitap beceriniz artacak.
İyi Alışkanlıklar Edinin
İnsan her gün bir parça müzik dinlemeli, iyi bir şiir okumalı, güzel bir tablo görmeli ve mümkünse birkaç mantıklı cümle söylemelidir.” der Goethe. Her gün ruhunuzu besleyecek alışkanlıklar edinin. Bu alışkanlıklar sanat tarihi öğrenmek, yeni müzik türleri keşfetmek, okumak, yeni yerler görmek olabilir. İyi alışkanlıklar edindikçe, hayatın çok daha anlamlı olduğunu anlayacak ve her günün sabahına daha huzurlu uyanacaksınız. İyi alışkanlıklar ve keşifleriniz için her gün 45 dakika ayırmanız yeterli.
Müzakere Etme
Gerek iş dünyasında gerekse de rutin hayatın akışı içerisinde netice alma becerileriniz sizi diğerlerinden ayırt ettiren en iyi özelliktir. Sonuç alma becerilerinizi müzakere süreçlerinde kullanarak istediklerini elde etme şansı yakalarsınız. Görüşme zamanı, kimlerin yer alacağı, gündemin ne olacağı gibi konular yerine görüşmeyi “nasıl” yürüteceğine odaklanırsanız müzakere konusunda başarılı olursunuz. Başarılı bir müzakere için bu, mühim bir beceridir. Başarılı bir müzakere süreci yürüten kişiler karşısındakini sabırlı bir şekilde dinler, onların sözlerini kesmekten kaçınırlar. Karşıdaki kişi fuzuli bilgiler sunsa bile anlayışlı davranmak önem arz eder. Herhangi bir argümana karşı hayal kırıklığını yansıtan yüz ifadesine bürünmezler. Müzakere teknikleri konusunda her gün yarım saat gibi bir süre ayırarak ciddi anlamda ilerleme sağlayabilirsiniz.
Matematiksel Düşünme
Matematiksel düşünme insanların olaylara karşı sistematik ve hızlı yaklaşmasıdır. Eğer ortada bir sorun varsa muhakkak bir çözümü vardır, bu düşünce üzerine çözüm arayışı içerisine girilir. Matematik, sanıldığı gibi sayı ve rakamlardan ibaret değildir, matematik analiz, istatistik, inceleme, soyutlaştırma, somutlaştırma demektir kısacası bir şeyi analitik olarak basitleştirme sanatıdır. Bir sorunun birden fazla çözümü olduğu gibi hayattaki sorunlarda da birçok farklı çözümler olmaktadır. Matematiksel düşünmek için olaylara bildiğiniz yoldan değil, farklı yollardan bakın ve her defasında yeni yöntemler keşfedin.