Richard Feynman, bilim tarihinin en mucizevi kişiliklerinden biri olarak kabul edilir. QED konusunda 1965 Nobel ödüllü (J. Schwinger ve Tomonaga ile birlikte) Dr. Feynman son derece şaşırtıcı bir eğitimci ve harika bir fizikçiydi. Feynman, bilime yaptığı diğer birçok katkıyla birlikte, sıvı helyumdaki aşırı akışkanlık fenomenini açıklayan matematiksel bir teori yaratmıştı. Bundan sonra, beta bozunması gibi zayıf etkileşimlere (Murray Gell-Mann ile birlikte) temel katkıları oldu. Daha sonraki yıllarda Feynman, Parton yüksek enerjili proton çarpışma süreçleri modelini öne sürerek kuark teorisinin geliştirilmesinde önemli bir rol oynadı. Ayrıca fiziğe temel yeni hesaplama teknikleri ve gösterimleri getirdi. Fizikçi olmasının yanı sıra, çeşitli zamanlarda radyo tamircisi, kilit toplayıcısı, sanatçı, dansçı, bongocu, harika bir öğretmen ve 1986 Challenger Mekik Felaketi’nin nedenini başarılı bir şekilde gösteren bir şovmendi.
Richard Feynman’ın dehası, 1961-1963 yılları arasında Caltech’teki derslerine dayanan, The Feynman Lectures on Physics adlı üç ciltlik fizik kitaplarından açıkça görülmektedir.
Richard Feynman’ın lisesi, gençlik yıllarında matematik üzerine herhangi bir ders sunmuyordu. Lisede bir genç olarak, kendi kendine kalkülüs öğretmeye ve Pratik Adam için Matematik okumaya karar verdi.
Feynman her zaman, bir şeyi basit terimlerle açıklayamazsa, onu anlamadığına inanmıştır. Benzer bir alıntı Albert Einstein’a da atfedilir. Aslen Feynman’dan gelsin ya da gelmesin, fikir zarif bir şekilde doğrudur ve aslında Feynman’ın bir şeyleri öğrenme tekniğinin temelidir. Feynman, bilimdeki, özellikle fizikteki karmaşık kavramları, son derece basit ve anlaşılır bir şekilde, bilimsel olmayan bir geçmişe sahip insanların anlayabileceği şekilde açıklama yeteneği nedeniyle genellikle Büyük Açıklayıcı olarak atfedilir.
Yeni bir defter açtı. Başlık sayfasına şunu yazdı: HAKKINDA BİLMEDİĞİM ŞEYLERİN DEFTERİ. İlk ama son kez değil, bilgisini yeniden düzenledi. Fiziğin her dalını sökmek, parçaları yağlamak ve tekrar bir araya getirmek için haftalarca çalıştı, tüm bu süre boyunca ham kenarları ve tutarsızlıkları aradı. Her konunun temel çekirdeklerini bulmaya çalıştı.
Feynman tekniği nedir?
Feynman Öğrenme tekniği temel olarak dört basit adımı içerir:
> Anlamak istediğiniz bir konu seçin ve çalışmaya başlayın
> Konuyu bir sınıfa, bir çocuğa veya konuya aşina olmayan birine öğretiyormuş gibi yapın
> Takıldığınız zaman kaynak materyale geri dönün
> Basitleştirin ve Düzenleyin
Aşama 1:
Bu teknik, Feynman tekniği olarak adlandırılmasına rağmen, hemen hemen her disipline veya herhangi bir konu ve konsepte uygulanabilir, sadece matematik veya fizik ile sınırlı değildir ve çok çeşitli alanlara uygulanabilir. Bu tekniği kullanmanın ilk adımı konuyu seçmek ve çalışmaya başlamaktır. Şimdi, çalışmak sadece gerçekleri ezberlemek anlamına gelmiyor. Aslında Feynman’ın kendisi her zaman ezber kültürüne karşıydı ve her zaman gerçekleri veya formülleri ezberlemekten ziyade ilkeleri öğrenip anlaması gerektiğine inandı. Bir şeyi incelemenin bir başka iyi yöntemi de yazmaktır. Bir kağıda bir şeyler yazmak, beyninizin öncelikle hafıza ve öğrenmeden sorumlu olan hipokampüsünü uyarır.
Adım 2:
Bir şeyde ustalaşmak istiyorsan onu öğret. Öğretme, öğrenme için güçlü bir araçtır.
Kavramları kendi kelimelerinizle açıklayın ve bir çocuğa veya konuya tamamen yabancı olan birine açıklamaya çalışın. Bunu masanızda bulunan bir lastik ördeğe de açıklıyormuş gibi yapabilirsiniz. Buradaki fikir, işleri olabildiğince basit ve sade bir dilde denemek ve parçalamaktır. Basit terimler ve kelimeler kullanmaya çalışın ve kendinizi yalnızca öğrendiğiniz gerçeklerle sınırlamayın. Ayrıca, işleri kolaylaştırmak için bir veya iki örnek ekleyebilir veya ana fikirle ilişkili olduğundan emin olarak kendi örneğinizi oluşturabilirsiniz. Bunu yaparsanız, daha derin bir düzeyde şeyleri anlamanız çok daha kolay hale gelir ve bağlantı kurmanıza yardımcı olur.
Her şey atomlardan yapılmıştır – sürekli hareket halinde hareket eden, birbirlerinden biraz uzaktayken birbirlerini çeken, ancak birbirine sıkıştırıldıklarında iten küçük parçacıklar. Bu tek cümlede… dünya hakkında muazzam miktarda bilgi var.
Aşama 3:
Bu, nerede eksik olduğunuzu öğrendiğiniz son derece önemli bir adımdır. Bir şeyleri basit terimlerle açıklarken veya yazarken, her zaman açıklamakta veya bağlantı kurmakta veya örnekler oluşturmakta zorlandığınız belirli alanlara rastlarsınız. Bu, birincil referanslarınız ne olursa olsun, kaynak materyale, kitaplara veya dergilere veya internete geri döndüğünüz ve bilgilerinizdeki boşlukları doldurduğunuz noktadır. Bir şeyi açıklayamamak veya bir şeyi basitleştirememek, bazı önemli noktaları unutmak vb. gibi çeşitli durumlarla boşluklarınızı belirleyebilirsiniz. Fikir, geri dönmek ve işleri bir kez daha gözden geçirmek. Bu, olayları daha iyi anlamanıza yardımcı olur. Bu adımda, öğrenme sürecinin önemli bir parçası olan üzerinde çalışmanız ve odaklanmanız gereken alanları bilirsiniz. Kişinin sınırlarını bilmek ve sonra onları daha iyi anlamak için üzerinde çalışmak bu adımın amacıdır ve sihir gibi çalışır.
Adım-4:
İşte ürün şimdi geliyor. Hatalarınızı düzeltip zorluklarınızı düzelttikten sonra açıklamanızı basitleştirir ve daha iyi hale getirirsiniz. Konuyu net bir şekilde anlayana kadar her zaman Adım-2 ve Adım-3’e geri dönebilirsiniz. Notlarınız ve örnekleriniz artık mümkün olan en basit biçimde ve çalışılan konu hakkında daha derin bir anlayışa sahipsiniz. Konseptte ustalaştığınızı hissedene kadar bu yaklaşımı tekrar tekrar uygulayabilirsiniz.
Son açıklamanız hazır olduktan sonra, bunu meslektaşlarınıza, arkadaşlarınıza veya uzmanlık alanınıza aşina olan profesyonellere iletebilir ve olayları anladığınızı tekrar yansıtabilirsiniz. Bu Test Et ve Öğren yöntemi harikalar yaratıyor. Feynman her zaman gerçeğin sadelikte yattığına ve her şeyin sade ve zarif olduklarında daha iyi anlaşılabileceğine inanmıştır. Çoğu zaman derin bir anlayış eksikliğini gösteren şeyleri aşırı karmaşık hale getirmek çok daha kolaydır. Buradaki fikir, işleri herkes tarafından anlaşılabilecek kadar basit hale getirmek ve sonra bu aracı kendiniz için daha derin bir anlayış için kullanmaktır.
Feynman Öğrenme tekniği, olayları farklı bir bakış açısıyla öğrenmenize ve anlamanıza yardımcı olur. Sadece akademik amaçlar için değil, aynı zamanda iş kurmak, yeni başlayanlar, zihinsel modeller oluşturmak ve daha pek çok şey için de kullanılabilir. Feynman Tekniği, hemen hemen bir dizi bilgi üzerinde ustalık geliştirmek için harika bir yöntemdir.