Arıcılık Eğitimi Sertifika Programı arıcılık yapan ve yapmayı düşünen herkesin alması gereken programlardır.
Yeni başlayanlar için bir kovan arıcılığını başlatmanın ve sürdürmenin hızlı ve kolay yolu, arıcılık için pratik, adım adım bir başlangıç eğitimidir.
Doğru ekipmanı satın almaktan, arı tedarik etmekten ve kovanınızı bulmaktan sağlıklı bir koloniyi sürdürmeye ve bal toplamaya, ana arı yetiştiriciliğinden, Tıbbi aromatik içerikli balı nasıl elde edebileceğinize kadar kendi arı kovanınızı başlatmak için bilmeniz gereken her şey hakkında katılımcılara basit bir yolla Başkent Üniversitesi’nin düzenlemiş olduğu kursumuzda rehberlik edilecektir.
Ayrıca, arı hastalığının nedenleri ve etkileri, koloni çöküş bozukluğu ve bal arısının aniden yok olmasının çevremiz ve ekonomimiz üzerindeki etkisi hakkında en son bilgileri edineceksiniz.
Burada, özellikle iklim koşulları olarak arıcılık hakkında güvenilir bilgi almak, koloni çöküş bozukluğunu önlemek, arı zararlılarından korunmak, hangi içerikle arı ürün kalitesini yükseltmek ve daha sakin bir kovanla yol almak için sahip olunması gereken en kaliteli ana arıyı üretmek için ya da bir arıcının mevsimsel görevleri öğretilecektir.
Hasat, şişeleme, paketleme için teknikler ve ipuçlarını, arıların anatomisini anlamayı ve kovan tekniklerini öğrenmeyi ya da sadece balarısı durumu ile ilgi arıcılık faydalarını Keşfedin!
Arıcılık Eğitimi Sertifika Programı arıcılık yapan ve yapmayı düşünen herkesin alması gereken programlardır.
Eğitim İçeriği
- Arıcının özellikleri
- Kovan seçimi
- Arı ırkı ve kolonisi seçimi
- Arıcılık yapılacak bölgenin seçimi
- Arılık takvimi
- Arıcılıkta kullanılan malzemeler
- Bal arılarının besin kaynaklar
- Arıcılık tipleri
- Hastalık ve zararlıların kontrolü
- Besin kontrolü ve beslenme
- Koloni mevcudunu geliştirme
- Yağmacılık ve alınacak önlemler
- Kolonilerin petek işlemleri
- Kolonilerin araziye yerleştirilmesi
- Çerçeve hazırlama ve kovana verme
- Takviye verme
- Ana arı ızgarası konulması
- Bitki varlığı takibi ve göçer arıcılık
- Bal hasadı
- Teşvik beslenmesi
- Besin stok beslenmesi
- Arı kışlatma
- Ana arı yetiştirme ve yenileme
- Ana arının koloni için önemi
- Ana arı kalitesini etkileyen faktörler
- Ana arının yumurtlamasında etkili faktörler
- Damızlık seçimi
- Aşılanan larvanın yaşı
- Ana arı yetiştirme mevsimi
- Nektar ve polenli bitkiler
- Arı ürünleri
- Bal ve çeşitleri
- Bal tebliğinde ürün özellikleri
- Polen ve toplanması
- Arı ekmeği ve toplanması
- Arı sütü ve toplanması
- Propolis ve toplanması
- Arı zehiri ve toplanması
- Balmumu
- Arı ürünlerinin saklanma koşulları
- Pestisitler ve arılara olan zararları
- Bal arılarının ıslahı
- Tıbbi aromatik bitkiler nelerdir?
Eğitim Yeri
Başkent Üniversitesi BEDAM bünyesinde oluşturulan uzaktan eğitim sistemi ve aylık düzenlenen webinar programları ile eğitim gerçekleştirilmektedir.
Eğitim Şekli
İçerisinde özel olarak oluşturulan videolar, içerikler ve örnek belgelerin hepsine sistem içerisinden ulaşıp indirebilir, istediğiniz zaman seyredebilir ve aylık webinarlar içerisinde eğitmenlerimize sorularınızı yönelterek eğitiminizi tamamlayabilirsiniz.
Eğitim Takvimi
Eğitimlerimize istediğiniz zaman kaydolup, öğrenmeye başlayabilirsiniz. Eğitim Süresi 72 saattir.
Kimler katılabilir
Kursa katılmak için belirlenen herhangi bir yaş sınırı bulunmamaktadır. Arıcılığa hevesli olan, kendini geliştirmek isteyen ve arı ailesini yöneterek ürünlerinin satışını gerçekleştirmeyi hedefleyen herkes arıcılık kursunda eğitim alabilmektedir.
Kurs aynı zamanda hobi amaçlı öğretilen pek çok teknik eğitim sürecini içerisinde barındırabilmektedir.
Devlet memuru olanlarda katılabilir ve aynı zamanda arıcılık desteklemeleri gibi fırsatlardan yararlanabilirler.
Eğitim Dayanağı
- Arıcılık Yönetmeliği (30.11.2011.tarih ve 28128 sayılı resmi gazete)
- Ana Arı Yetiştiriciliği Talimatnamesi
- Arıcılık-Kovan Bakım ve Dezenfeksiyon Kuralları: TS 12272 Arıcılık Bal Arısı Taşıma Kuralları: TS 12120 Arıcılık-Bal Arısı Larvaları ve Ergin Bal Arısının Bakım ve Beslenme Kuralları: TS 12393 Arıcılık-Oğul Yakalama ve Aktarma Kuralları: TS 12437 Arıcılık-Terimler ve Tarifler: TS 12723 Arıcılık-Arı Tutkalı: TS 12910 Arıcılık-Eğin Mumu: TS 12910
- Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı’nın 02.06.2014 Tarih ve 51 sayılı “Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin Anadolu Meslek ve Anadolu Teknik Programlarının 10 Alan 26 Dalına Ait Çerçeve Öğretim Programları ile 42 Alan 178 Dala Ait Uygulanacak Çerçeve Öğretim Programlarına Dair Açıklamalar” konulu karar
Arıcılık Destek ve Hibeleri
Devletin sağladığı destek ve hibelerin artması Arıcılık Mesleğinin günümüzde popüler mesleklerden biri olmasına yol açmıştır.
Farklı kurum, kuruluş ve devletin bu mesleği desteklemesi Arıcılık Alanına yönelimi arttırdı.
Bu program arıların bakımı, arılı kovan hazırlama, ana arı, oğul arı ve arı ürünleri üretme, arı kolonisinin bakım ve beslenmesi, arı ürünleri hasadı, arıcılık araç, gereç ve ekipmanlarının bakım ve onarımı gibi konularda bilgi ve becerileri öğretmeye / kazandırmaya yönelik oluşturulmuştur.
- Arıcılık Eğitimi Sertifika Programı Arıcılık mesleğini yürüten veya yürütmek isteyen bireylerin, mesleki gelişimine katkıda bulunmak,
- Bakımından sorumlu olduğu arıların yaşam kalitesini ve verimliliğini arttırmak,
- Arılara bulaşabilecek hastalıklara ve bunlara önlem almanoktasında bilinçli olmak,
- Modern çağımızda kullanılan makine ve ekipmanlar hakkında bilgi sahibi olmak,
- Arıcılık Mesleğini daha bilinçli olarak gerçekleştirmek ve bunların yanında bazı teşvik ve hibelerden yararlanabilmeleri için hazırlanmıştır.
- Arıcılık hibe başvurusunda bulunabilir,
- Arıcılık kredisi temin edebilir,
- Arıcılık desteklerinden faydalanır,
- Arıcılık alanında girişimlerde bulunabilir,
- Kovanlarının güvenliğini sağlamak için silah ruhsatı başvurusunda bulunabilir.
Arıcılık Hibe ve Teşviklerinden Bazıları;
%50 Alet Ekipman HİBE Desteği
Arıcılık %50 HİBE Desteği
Ziraat Bankası Arıcılık Kredisi
Arıcılık Desteklemesine Kimler Başvurabilir?
- Arı Yetiştiricileri Birliği veya Bal Üreticileri Birliğine üye,
- Arıcılık kayıt sistemine (AKS) müracaat tarihi itibariyle en az 3 yıldır kayıtlı,
- AKS deki aktif kovan sayısı bakımından 50 ve üstü arılı kovana sahip,
- Bal üretimine ilaveten bulunduğu bölge ve ekotip dikkate alınarak diğer arı ürünlerinden arı sütü, polen, propolis, arı ekmeği(perga), arı zehiri, apilarnil’den en az ikisini üreteceğini taahhüt eden arıcılar başvurabilecektir.
- Arıcılık hibe desteği konusunda aynı haneden karı-koca, kardeş, anne-baba olması durumunda asil listeye giren veya puanı en yüksek olan tek bir proje değerlendirmeye alınacaktır.
Arıcılık desteklemeleri ile verilecek arıcılık malzemeleri ve ekipmanları aşağıdaki gibi olacaktır.
Malzeme Adı | Miktar | Cinsi |
Boş Kovan | 50 | Adet |
Şurupluk | 50 | Adet |
Mondirin Takımı | 1 | Takım |
Dondurucu | 1 | Adet |
Bal Sağım Çadırı | 1 | Adet |
Güneş Paneli | 1 | Adet |
Arıcı Barakası | 1 | Adet |
Şurup Karıştırma Makinesi | 1 | Adet |
Bal Dinlendirme Tankı | 1 | Adet |
Çıta Delme Makinesi | 1 | Adet |
Tel Zımba Makinesi | 1 | Adet |
Temel Petek | 50 | Adet |
Bal Süzme Makinesi | 1 | Adet |
Sır Alma Bıçağı | 2 | Adet |
Güneş Panelli Çit | 1 | Adet |
Sır Alma Teknesi | 1 | Adet |
Sır Sıkma Presi | 1 | Adet |
Mum Eritme Teknesi | 1 | Adet |
Seyyar Tuvalet | 1 | Adet |
Arı Sütü Üretim Malzemeleri | 1 | Adet |
Arı Sütü Toplama Makinesi | 1 | Adet |
Arı Ekmeği Hasat Makinesi | 1 | Adet |
Propolis Tuzağı | 50 | Adet |
Arı Zehiri Toplama Ekipmanı | 3 | Adet |
İletişim: 0546 544 12 32