Meslektaşlarınızın çoğu ve kendiniz, zaman zaman güven eksikliği yaşar. Ancak bazen bir anlık kendinden şüphe, kendi başarılarınızı sorgulamaya ve bir sahtekarlık gibi hissetmeye dönüşebilir. Bu ağrılı duruma “sahtekarlık sendromu” denir; gerçek sorunlara neden olabilecek geçici bir varlık durumu.
Garip bir güven krizine sahip olmak normaldir ve en başarılı insanlar bile ara sıra sahtekarlık sendromundan muzdariptir. Journal of Behavioral Science’da yayınlanan araştırma, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki insanların yaklaşık yüzde 70’inin bir dereceye kadar Imposter sendromu yaşadığını tahmin ediyor.
Ancak sahtekarlık sendromu, bilinçsizce sinsi bir şekilde iyilik duygunuzu zayıflatacak şekilde hareket ettiğinizde, sizi işte üretken olmaktan alıkoyan bir engel oluşturabilir.
Sahtekarlık Sendromu
” Sahtekarlık Sendrom” terimi, başarılı kadınların genellikle başarılarını yetenekten çok şans meselesi olarak gördüklerini fark eden psikolog Pauline R. Clance ve Suzanne A. Imesis tarafından 1978 yılında icat edildi. O zamandan beri, fenomen her iki cinsiyette de gözlemlendi.
Sendrom, yetersizlik duyguları, meslektaşlarınıza göre ölçemediğiniz, konumunuzu hak etmediğiniz duygusu ve sahtekarlık olarak yakalanma korkusuyla karakterizedir. Bu duygular, gerçekliğe dayanmadıklarına dair çok sayıda kanıta rağmen kalıcı olabilir. Yeteneklerinizle ilgili derin güvensizliklerle savaşırken, pozisyonunuz için son derece nitelikli, yüksek bir başarılı ve sektörünüzde onurlu bir lider olabilirsiniz.
Daha hafif sahtekarlık sendromu nöbetlerinde, insanlar zaman zaman güvenin sarsılmasından bunalmadan işlev görmeyi başararak yoğunluğu düzenlemek için teknikler öğrenirler. Diğerleri, kendilerine layık olduklarını kanıtlayacak başarı arayışı içinde yüzde 110 vererek bu duygularla savaşıyorlar. İzleyiciler, profesyonel olarak ilerlerken bile, üstlerindeki yetkili yöneticinin yaşadığı içsel kargaşanın farkına varamayabilir.
Ancak bu duygular, kariyerinizdeki ilerlemenizi de engelleyebilir. İşte geçici sahtekarlık sendromunuzun başarınız için bir engel oluşturduğuna dair bazı işaretler.
Fırsatları Düşürmek
Promosyonları geri mi çeviriyorsunuz yoksa bir proje için inisiyatif almaktan mı kaçınıyorsunuz? Yeni görevler üstlenmeye isteksiz misiniz? Özgüven eksikliğiniz, hazır olmama hissi olarak tezahür ediyor olabilir veya belki de başarılarınız konusunda sessiz kaldığınız için kendinizden geçersiniz.
Bu, gelişmek yerine sizi durgun bırakabilecek bir durumdur. Bir sonraki davete “evet” demeye veya yeni bir proje için teklif sunmaya kendinize meydan okuyun. Kendinize güveniniz belirlendiğinde, güçlü yönlerinize odaklanın ve devam edin. Paylaşmaya hazır olmasanız bile başarılarınızın bir listesini bu anlarda referans olması için hazırlayın.
Erteleme
Herhangi bir iş yapmıyorsunuz ve bu, kaçırılan son tarihlerde ve ezilmiş takım arkadaşlarında kendini gösteriyor. Kendini iyi bir iş çıkarabilecek durumda hissetmiyorsun ve kendinden şüphe duyman seni üretken olmaktan alıkoyacak kadar felç ediyor.
Mükemmeliyetçi olmak, başlayamayacağınız kadar gerçekçi olmayan standartlar belirlediğinizde genellikle ertelemeyle ilgilidir. İlişkili bir başka sorun da aşırı hazırlıktır; güvensizlikleriniz sizi, onu hak etmeyen bir göreve aşırı zaman harcamaya sevk eder.
İşi yapmanın önündeki bu engellerin temelinde hata yapma ve “ortaya çıkma” korkunuz yatar. Kendinize “mükemmelin iyinin düşmanı olduğunu” hatırlatın ve hataları öğrenme fırsatları olarak çerçevelendirin.
Yalnız Başına
Birlikte çalışmak daha iyi bir sonuçla sonuçlansa bile projeler üzerinde işbirliği yapmaktan kaçınırsınız. Başkalarını ölçemeyeceğinizi hissedebilir veya bir zayıflık belirtisi olarak yardım istemekte tereddüt edebilirsiniz. Takım oyuncusu olarak görünmüyorsunuz. Ekip çalışması şirkette bir öncelik olduğunda, bu liderlikle ilgili endişeleri artırabilir.
Bir sonraki fırsatta, bir ekip projesine katılın ve çalışma tarzınızı daha kapsayıcı olacak şekilde uyarlamaya odaklanın. İlk başta kendinizi başkalarıyla olumsuz bir şekilde karşılaştırabilirsiniz, ancak işyerinde diğer insanlara daha fazla maruz kalmak, kendinizden daha gerçekçi beklentilere yol açabilir. Katkınız takdir edildiğinde de bir güven artışı yaşayabilirsiniz.