Her şeyi bilmediğinizi kabul etmek zayıflık değildir, bir liderlik becerisidir.
Güçlü bir lideri güvensiz bir liderden ayırabilecek bir kelime vardır ve bu şöyledir: “Bilmiyorum.” Tüm cevaplara sahip olması gereken kişinin çoğu zaman olmaması mantıksız gelebilir, ancak liderlik ve yönetimle ilgili birçok kitap, iyi bir liderin bir sorunda kabadayılık etmek yerine bilmediklerini bilme konusunda usta olması gerektiğini öne sürmelidir. Daha fazla bilgiye ihtiyaç duyulduğunu kabul ederek, bir liderin karar verme süreci astlarına daha güvenilir ve şeffaf görünecektir.
İyi liderlik bilinçli karar vermektir.
Bu konudaki bir Forbes sütunu Shakespeare’den alıntı yapıyor: “Aptal kendini bilge sanıyor, ama bilge adam kendini aptal olarak biliyor.” Bu anlamda, “bilmiyorum” diyen bir kişi geri adım atma ve kendilerini objektif bir şekilde gözlemleme yeteneğine sahiptir ve bu, karar vermelerini etkileyen motivasyonları, ruh hallerini ve değerleri bilmeyi içerir. Bu nedenle öz farkındalık, liderlere konuşmadan veya harekete geçmeden önce düşünme avantajı sağladığı ve kararlarının dürtülerden ve ruh hallerinden aşırı etkilenmemesini sağladığı için proje yönetiminde önemli bir liderlik becerisi olarak kabul edilir. Ayrıca, çalışmalar entelektüel alçakgönüllülüğün gerçek yetenekle ilişkili olduğunu göstermiştir. Bir çalışmada, katılımcılardan bir testteki yeteneklerini tahmin etmeleri istendi ve entelektüel alçakgönüllülükte en düşük olanların (çalışma yazarlarının “her şeyi bilenler” olarak adlandırdığı) testte ne kadar iyi yaptıklarını abartma olasılıkları daha yüksekti.
Pratikte “bilmiyorum” demek.
Bir liderin bilmesi gereken alanlar vardır, elbette, özellikle de işin temel bir yetkinliğiyse. Örnek olarak bir sonraki oyun çağrısının ne olması gerektiği sorulduğunda “Bilmiyorum” diyen bir koç, güven telkin etmeyecektir.
Pratikte, bilmemek yeni sorunlarla veya bilgilerle ilişkili olmalıdır. Bu bağlamda, bir lider, başkalarından girdi isteyerek (daha fazla ekip güveni oluşturan) veya daha fazla bilgi toplamak için ekibe bir taahhütte bulunarak sorunu çözmek için de harekete geçmelidir. Bu yüzden “size geri döneyim” veya “daha fazlasını öğreneceğim” yararlı yanıtlardır. (Ve hızlı bir şekilde bir karar alınması gerekiyorsa, bir lider en azından kararlarının bir parçası olarak bilmediklerini kabul edebilir.)
Astlar için bu yaklaşım aynı zamanda liderleri daha ilgili hale getirir ve güvenilirliklerini artırır. “Bilmiyorum” demek ve takımdan girdi istemek, otoriteye katı bir saygı yerine başkalarının eleştirel düşüncesini de teşvik edecektir.
Ve son olarak, bu bariz bir nokta gibi görünebilir, ancak şunu belirtmekte fayda var: İnsanlar kolayca kandırılamaz. Neden bahsettiğinizi bilmiyorsanız, birileri eninde sonunda fark edecektir.