Bilimsel çalışmalarda ve insana yönelik destek çalışmalarında uzun süre ihmal edilmiş olan Pozitif psikoloji insanların olumsuz, eksik ve sorunlu yönlerinden çok, olumlu özelliklerine, güçlü yanlarına odaklanan bir yaklaşımdır. Bu temelden hareketle geleneksel olarak kullanılan “hastalık modeli ”ne karşılık, “sağlık modeli” ne dayanır. Bu doğrultuda pozitif psikolojinin amacı yaşamı değerli ve yaşanmaya değer kılacak şekilde insanların olumlu ve güçlü özelliklerine odaklanarak bunları geliştirmek, öznel ve psikolojik iyi oluşu geliştirmeye çalışmak ve önleyici işleviyle bireylerin psikolojik sorunlar yaşamalarını engellemektir.
Okullarda görev yapan/yapmaya adaya olan Psikolojik Danışmanların okullarda yapabileceklerine odaklanan bir eğitim serisi planlamaktadır.
Katılımcılar: Okullarda görev yapan, görev yapmak isteyen psikolojik danışmanlar/rehber öğretmenler
Eğitim/Seminer Yürütücüleri: Başkent Üniversitesi, Eğitim Fakültesi öğretim elemanları
Seminerler ayrı modüller halinde yürütülecektir. Katılımcılar tercih ettikleri modüllere ya da tüm modüllere katılabilirler.
Seminer süresi: Her bir modül için 2 saattir. Seminerler 2022 Nisan ayında cumartesi günleri yüzyüze eğitim yoluyla BEDAM eğitim merkezlerinde ya da okullarda gerçekleşecektir. Öğretim elemanlarının ve katılımcıların tercihleri doğrultusunda farklı zamanlarda yürütülmesi de düşünülebilir.
Ücretlendirme: Katılım sayısına bakılmaksızın 950,00 TL (KDV Dahil) dir.
Seminer konuları/modüller ve yürütecek öğretim elemanları
1-Öğrencilerde yılmazlığın (psikolojik dayanılıklılık) geliştirilmesi- (farklı yaş gruplarına göre özelleşmesi düşünülebilir. Dr. Öğr. Üyesi Hicran Ç. Gündüz
Önerilen Çalıştay Özeti: Yılmazlık (Psikolojik dayanıklılık) yaşamda karşılaşılan zorluklara dayanma ve hayatın gerilemelerine rağmen toparlama ve büyüme yeteneği olarak tanımlanabilir. Yılmazlık özellikleri zayıf olan kişileryaşamda karşılaştıkları zorluklar, güçlükler karşısında kolayca bunalır, sağlıksız başa çıkmamekanizmalarına yönelebilirler. Yılmaz (psikolojik olarak dayanıklı) insanlar ise sorunların üstesinden gelmek için güçlü yönlerinden ve destek sistemlerinden yararlanırlar. İnsan gelişimin çok yönlü yapılardan etkilendiği günümüzde, en önemli sistemlerden birisi olarak okullar, yılmaz, sorunlar karşısında kendisini toparlayabilen bireyler yetiştirmede de önemli bir yere sahiptir. Farklı okul tür ve düzeylerinde gerek rehberlik ve psikoloji danışma hizmetlerinin bir parçası olarak rehbe röğretmen/psikolojik danışmanlar tarafından, gerekse öğretmenler tarafından çocuk ve gençlerin yılmazlık özelliklerinin geliştirilmesi toplumların sağlığı açısından da önemlidir. Yetişkinlik yıllarınayılmaz bireyler olarak ilerleyen ve sağlıklı sorun çözme ve baş etme stratejileri kullanabilen nesillerdaha mutlu olmalarının yanında üretken de olacaktır. Bu kapsamda “Okullarda Yılmazlığın (psikolojik sağlamlık) desteklenmesi” modülünde yılmazlığın ne olduğu, nasıl geliştirilebileceği, farklı yaş gruplarında yapılabilecek çalışma örneklerine yer verilecektir.
2-Öğrencilerde okul çalışmalarına bağlılığın (study engagement) geliştirilmesi, Prof. Dr. Figen Çok, Ar. Gör. Hazal Güçlü
3-Öğrencilerde cesaretin geliştirilmesi Dr. Öğr. Üyesi Nazife Üzbe Atalay
4-Öğrencilerde gönüllüğün geliştirilmesi, Prof. Dr. Figen Çok
5-Travma sonrası büyüme, Doç. Dr. Aylin Demirli Yıldız
6-Öğrencilerde umudun geliştirilmesi, Dr. Öğr. Üyesi Zeynep Kızıl Aslan
Önerilen Çalıştay Özeti: “Pozitif psikolojinin önemli ilkelerinden biri, toplumdaki her bireye koruyucu, önleyici ve geliştirici ruh sağlığı hizmetleri sunarak bireyin içinde var olan gizil güçlerini fark etmesi ve geliştirmesini sağlamaktır. Bu güçler arasında yer alan umut, insan hayatının birçok yönüne şekil veren önemli bir düşünce biçimidir. Günümüz koşullarında her birey çeşitli stres durumlarıyla ve zorlu yaşam olaylarıyla karşılaşmaktadır. Zorluklar karşısında olumsuz duygulara kapılmak yerine, umut gibi olumlu duyguları harekete geçirebilen insanlar psikolojik olarak sağlam kalabilmektedirler. Yüksek umut düzeyine sahip bireyler, maruz kaldıkları stresli yaşam olaylarına alternatif çözümler üretmeye çalışırken, düşük umut düzeyine sahip bireyler başlarına geleni kabullenip herhangi bir şey yapmama yolunu seçebilirler. Umudun bebeklikten itibaren oluşmaya başladığı dikkate alındığında çocuklarla ve ergenlerle yapılacak çalışmalar büyük önem arz etmektedir. Bu çalışmada, okullarda umut kavramının nasıl ele alınıp işlenebileceği ve umutlu düşünme yollarının nasıl geliştirilebileceği ile ilgili paylaşımlar yapılacaktır.”
7). Okullarda velilerin iyi oluş düzeylerinin artırılması, Öğr. Gör. Dr. Fatma Özsert
Planlanan Diğer Eğitimler
Katılımcılar: Türkçe, Matematik Öğretmenleri, Özel Eğitim Uzmanları, Sınıf öğretmenleri, Psikolojik Danışmanlar, Tüm Branş öğretmenleri ve adaylar