Lütfen yukarıdaki şekli A4 boyundaki kağıda yarıyı geçecek şekilde çiziniz. Bu şekli, bir yuvarlak çizip ortasından ikiye ayıran bir çizgi ile bölüp bir de X işareti çizip kolaylıkla oluşturabilir.
6 baklava dilimine benzeyen bu şekil bizim hayatımızda yer alan 6 boyutu göstermektedir. Bunlar;
Hayatınızda yer alan bu 6 boyutu gerçekleştirme derecenizden ne kadar memnunsunuz. Tersten başlayalım.
Kişisel yaşamınıza ayırdığınız zamandan memnun musunuz? Fizik ve ruh sağlığınız için neler yapıyorsunuz? Dinlenmenize, spora istediğiniz kadar zaman ayırabiliyor musunuz? Kişisel sağlığınızı kontrol altında tutabilmek için neler yapıyorsunuz? Periyodik kontroller, perhiz vs. Memnuniyet derecenizi ya da tatmin oranınızı bir baklava diliminden başlayarak merkezden dışa doğru karalayarak belirleyiniz.
Yaratıcı faaliyetlere ayırdığınız zamandan memnun musunuz? Kişiliğinizi ifade eden faaliyetleriniz var mı? Hobilerinize, örnek olarak el sanatlarına, çiçek bahçe uğraşılarınıza, kendinizi iyi hissettiğiniz uğraşılarınıza ne kadar zaman ayırıyorsunuz? Ayırdığınız zamandan ne kadar mutlusunuz. Memnuniyet derecenizi ya da tatmin oranınızı bir baklava diliminden başlayarak merkezden dışa doğru karalayarak belirleyiniz.
Yine aynı mantıkla kültürel yaşamınıza ayırdığınız zamandan memnun musunuz? Bilgilenme amacıyla yaptığınız faaliyetler, seyahat, okuma, tiyatro, sinema, konserlere gitme, yeni şeyler öğrenmenin tadını çıkarmaya istediğiniz kadar zaman ayırabiliyor musunuz? Ne kadar istediğiniz kadar zamanı ayırabiliyorsunuz baklava diliminin o kadarlık kısmını karalayınız.
Toplumsal yaşama ayırdığınız zamandan memnun musunuz? Yani başkaları ile paylaştığınız faaliyetleriniz var mı? Ailenize, arkadaşlarınıza ve karşı cinsle ilişkilerinize yeterince size göre zaman ayırabiliyor musunuz? Eğlence faaliyetleriniz var mı? Ne kadar istediğiniz kadar zamanı ayırabiliyorsunuz baklava diliminin o kadarlık kısmını karalayınız.
5. boyutta ise mali durumunuzdan ne kadar memnunsunuz? Size güven veren mal varlığınız ya da düzenli geliriniz var mı? Bizim evrak merkezinde çalışan memur arkadaşım ne kadar çok çalışırsa çalışsın benim aylık gelirime ulaşma imkanı yoktur. Bunun yanında ben de ne kadar çok çalışırsam çalışayım o arkadaşımın mal varlığına ulaşma imkanım yok. Dolayısıyla bu iki boyutu da düşünerek yani gelir ve mal varlığı tatmini ile düşünerek ilgili bölgeyi karalayınız.
Son yani 6. boyutta ise, işinize ne kadar zaman ayırıyorsunuz. Bu ayırdığınız zamandan memnun musunuz? İşinizin kendisinden ve işinizdeki ilişkilerinizden ne kadar memnunsunuz? Ne kadar memnunsanız baklava diliminin o kadarlık kısmını karalayınız. Evet, 6 yaşam boyutundan memnuniyetinizi ortaya şekilsel olarak ortaya koydunuz. Şimdi bu baklava dilimlerinin ne kadarlık kısmını karaladıysanız ya da ne kadarlık kısmını 2. A4 kağıdına açıklayarak yazınız ya da ne kadarlık kısmını karalamadıysanız o kadarlık kısmını nedenselliklerini yazarak açıklayınız.
Bu yaptığınız çalışmaya yaptığınız tarihi atınız. Sonra bir kitap arasına bir çekmeceye koyunuz. Ve unutunuz. 3-4 yıl sonra tekrar elinize geçtiğinizden lütfen mukayese ediniz. Sizde bir değişiklik var mı?
Bu çalışmada esas olan şudur: Karalamalarınız ne kadar dengeli. Benzer oranda karalanmış mı yoksa çok farklılıklar var mı? İşte burası makro değerlendirmedir. Eğer bir denge varsa sorun yoktur. Bununla birlikte dengesiz bir karalama varsa durum kötüdür.
Ankara’da Ankara kalesinin girişinde Özel Koç Müzesi vardır. Özellikle çocuklarınızla gezdiğinizde son derece keyiflidir. Giriş ücreti ise son derece makuldür. Müzenin güzelliklerini gezdiğinizde çok iyi anlayacaksınız. Müzenin alt katında Sayın Merhum Vehbi Koç’un o bölgede yer alan ilk işyerinin bir simülasyonu bulunmaktadır. Bu simülasyonun önünde TOLON marka santrifüjlü beyaz bir çamaşır makinası bulunmaktadır. TOLON markanın önemi ilk tescil edilen Türk markalarından biri olmasıdır. İki hazneden oluşan bu çamaşır makinasında birinci haznede tek yönde çalışan bir pervane bulunur ve suyu aynı yönde döndürür ve istenen sürede çalıştırırdı. Diğer hazne ise kova büyüklüğünde olup yanları delikleri olan ve çok hızlı dönme özelliği bulunan bir hazne idi. Bu da bir düğme vasıtasıyla istenildiği kadar çalışırdı. Bu dönme orta noktadan tek bir dönme mekanizmasıyla çalışırdı. Tek bir merkezi dönmeden çalışması nedeniyle sıkmaya konulan çamaşırların dengesi çok önemliydi. Bu çamaşır makinası bizim evde de vardı. Küçük çamaşırlarda çok sorun olmaz. Denge yoksa TAK TAK TAK sesleriyle yani vurma sesleriyle sıkma tamamlanırdı. Biraz daha büyük çamaşırlarda dengeyi sağlamak daha zor olduğu için dengesizlik çok daha yüksek sesler getirirdi. Asıl problem çarşaf gibi çok büyük çamaşırlarda yaşanırdı. Hakikaten Cem Yılmaz’ın gösterilerinde ifade ettiği gibi banyoda başlayan sıkma işlemi salonda biterdi. Bende çamaşır makinasın merkezi dönmeden çalışması nedeniyle yürümesini engellemek için, belki bir oyun belki de anneme yardım için annemle birlikte makinaya yukarıdan ellerimizle güç kullanarak hareket etmesini engellerdik.
Bu bana nice yıllar sonra hayatın gerçeğini gösterdi.
Hayat bu idi.
Hayatın boyutlarındaki dengesizliğimiz ses yapıyordu. Nerede? Beynimizde.
Bu dengesizlik halk deyimiyle ‘kafanın sıyrılması’ idi.
Hayat bir denge idi. Hayat tüm boyutlarıyla bir dengedir. Kısa dönemlerde denge bozulabilir. Ancak tüm hayat sürecinde ve 6 hayat boyutu içinde dengelerimiz en büyük sağlığımızdır.